Det är alltid intressant att lära sig något nytt. Häromdagen insåg jag att ungefär en femtedel av befolkningen i Assam hör till något som kallas tea tribes.
När teodlingen i Assam startade på 1840-talet räckte inte arbetskraften till. Det löste kolonialmakten England genom att “importera” tusentals människor från Chota Nagpur-regionen i östra Indien. Det är ett område drygt 100 mil från Assam där man talade andra språk och hade helt annorlunda kultur. Folket sattes i arbete på tegårdarna, där de levde i en egen isolerad värld. På det sättet har språk, danser, musik och poesi bevarats ända in i vår tid.
Teodlingarna fungerade, och fungerar än idag, på många sätt som små feodalsamhällen, där arbetarna var utlämnade åt ledningens godtycke. Därför hör tea tribes fortfarande till de fattigaste och lägst utbildade delarna av Assams befolkning.
Snacka om kolonialt arv! Engelsmännens folkförflyttningar för mer än 150 år sedan påverkar livet för miljontals ättlingar än idag.
Till helgen genomförs en festival på tegården Hathikuli för att lyfta fram tea tribes traditionella kultur. Den är initierad av ägarbolaget (låter lite feodalt det också!) men syftet är gott: man vill synliggöra och hedra de speciella kulturformerna och även människorna bakom: tearbetarna.