Lucka 3, Ruby Oolong Huangshan. En rubin, det låter dyrbart! Nej, inte så farligt faktiskt – det funkar fint att dricka oolong en vanlig tisdag i december.
Ruby Oolong Huangshan Oolong är ett te som smakmässigt är ett mellanting mellan grönt och svart. Eftersom detta är en mörk oolong ligger det närmare ett svart te, men med mycket lite beska. Rostade toner hittar vi i doften, och en touch av nypon!
Brygg mörk oolong ungefär som svart te. Men eftersom bladen i det här teet är rullade till små pärlor (rubiner kanske?) så gäller det att inte ta för mycket. Testa med en halv tesked till en mugg, eller två teskedar per liter 90–100⁰ vatten. Brygg gärna bladen mer än en gång och se hur smaken förändras för varje bryggning!
I östra Kina, väster om Shanghai, ligger provinsen Anhui, i tebranschen känt för att vara där Keemun odlas. Huangshan, ”Gula bergen”, är ett bergsområde fyllt av dramatiska scenerier med spetsiga klippor och branta stup. Det fuktiga klimatet gör att tebusken frodas här och ger grunden till gott te, som denna Ruby oolong.