Ceylon – från kaffe till teodling
Ceylon-te är ett välkänt begrepp och för många har det smaker och dofter som förkroppsligar begreppet svart te. Sri Lanka är en av de större teproducenterna i världen, just nu befinner landet sig på plats fyra på topplistan.
Eftersom klimatet är så hett har tebuskarna ingen viloperiod utan skörden sker nästan året runt. Det finns sex stora teodlingsdistrikt på olika höjd över havet. Teerna från hög höjd, såsom dem från Uva-distriktet, håller högst kvalitet.
Före 1860 fanns inte en enda teplanta på ön, då odlades istället stora mängder kaffe där. Men 1869 drabbades kaffebuskarna av en aggressiv sjukdom, ”kafferost”, som på tio år helt raderade ut kaffet. Kaffeplantagerna satsade på te istället och eftersom de var erfarna odlare och hade färdigetablerade odlingsmarker gick omställningen snabbt.
Klimatet är mycket gynnsamt för teodling och det bästa teet växer på hög höjd i distrikten Nuwara Eliya, Dimbula och Uva i de södra delarna av landet.